HTML

Wien

reklám

Friss topikok

Linkblog

ENSZ tanácskozás a kábítószer-ellenes stratégiáról

2009.03.12. 08:49 theprett

Bécs - Drogos vizelettel teli palackok és tüntetők. Így nyílott meg az ENSZ Kábítószer Bizottságának 52. ülésszaka, szerdán az osztrák fővárosban.

Az ENSZ kábítószer-ellenes stratégiájának értékelése és tízéves akciótervének felülvizsgálata áll a világszervezet Kábítószer Bizottsága (CND) szerdán Bécsben megnyílt 52. ülésszakának középpontjában. 

A tíznaposra tervezett tanácskozáson egyebek között olyan átfogó témakörökről lesz szó, mint a kábítószer-fogyasztás és a drogfüggőség visszaszorítása, a kábítószer-kereskedelem megfékezése, az amfetamin tartalmú izgatószerek ellenőrzése, a drogterjesztésből származó pénzek tisztára mosásának megakadályozása és a kábítószer-ellenes harc nemzetközi összehangolása. A résztvevők várhatóan új politikai nyilatkozatot és cselekvési programot fogadnak el a világméretű drogprobléma megoldására. 

Az ülésszak első két napja miniszteri szinten zajlik. A felszólalók között lesz Evo Morales baloldali bolíviai elnök is, aki annak a küzdelemnek a fő vonásait és eredményeit ismerteti majd, amelyet országa indított a kokainkereskedelem ellen. Magyarországot Portörő Péter, a Nemzeti Drogkoordinációs Igazgatóság vezetője (szociális és munkaügyi minisztérium) és Zanathyné Dr. Martin Györgyi bécsi ENSZ-nagykövet képviseli. 

Az 1946-ban létrehozott, 53 tagállamot tömörítő CND a világszervezet kábítószer-ellenes tevékenységének központi politikaformáló szerve, amely egyszersmind az ENSZ bécsi székhelyű Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának(UNODC) a drogokkal foglalkozó programját is irányítja. 

Az ülésszakon részt vevő miniszterek és szakemberek annak a nagyszabású akciótervet megfogalmazó politikai nyilatkozatnak a tükrében tekintik át a feladatokat, amelyet 1998-ban az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülésszakán hagytak jóvá a kábítószer-termelés és -fogyasztás visszaszorításának stratégiájáról. 

A 155 ország által konszenzussal elfogadott tízéves cselekvési program a kábítószer termelésének felszámolását, de legalábbis jelentős mértékű csökkentését irányozta elő. Az évi 500 millió dolláros költségű, 20 pontos terv célként tűzte ki a drogtermelés alapanyagául szolgáló kokacserjék, mák- és vadkender-ültetvények más növényfajták termesztésével való felváltását. Az országok vállalták azt is, hogy harcot indítanak a szintetikus drogok fogyasztása ellen, illetve bővítik az igazságügyi együttműködést a kábítószerekből származó piszkos pénzek - évi 200-300 milliárd dollárra becsült összeg - tisztára mosásának megakadályozására. 

Kedvezőtlen mérleget vont az ENSZ-stratégia hatékonyságáról az a tanulmány, amelyet az Európai Bizottság megbízásából Peter Reuter amerikai kriminológus készített. Az elemzés megállapítása szerint az összkép kiábrándító: az utóbbi tíz évben nemhogy nem csökkent a kábítószer-fogyasztás, hanem valamelyest emelkedett is globális szinten. Azt, hogy a szervezett bűnözéssel mindinkább összenövő drogprobléma továbbra is létezik és óriási károkat okoz, maga az UNODC is elismerte legutóbbi jelentésében. Becslések szerint mintegy 200 millió ember él illegális kábítószerekkel világszerte

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wien24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr99997258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása