HTML

Wien

reklám

Friss topikok

Linkblog

Bécs lett az elefántok városa

2009.02.25. 19:14 theprett

Január óta a Schönbrunni Állatkert irányítja az Afrikai Elefántok Európai Tenyésztési programját. Itt vezetik az elefántok törzskönyvét, és itt döntik el, mely állatkertek vehetnek részt a tenyésztésben.
 

A tenyésztési program tudományos koordinátora a bécsi állatkert igazgatóhelyettese, Dr. Harald Schwammer, aki 15 éve dolgozik elefántokkal. Feladata, hogy maximálisan támogassa a veszélyeztetett faj fenntartását célzó lépéseket - a tenyésztési módok kiválasztásától az információcseréig.

Természetes élőhelyükön az elefántokat elsősorban életterük folyamatos zsugorodása veszélyezteti, ráadásul egyre gyakoribbak a konfliktusok a vadon élő állatok és az emberek között. Sri Lankán például évente 120 ember halálát okozzák elefántok, eközben évente száz állatot ölnek meg.

Tel Aviv után mostantól Bécsben vezetik az afrikai elefántok törzskönyvét is. Ebbe jegyzik fel egy adott állatfajnak a világ állatkertjeiben élő összes példányát és annak felmenőit. Egy bizottság segítségével a koordinátor dönt arról, hogy mely egyedek vehetnek részt a tenyésztésben, és mely állatkertek fogadhatják őket. A fajfenntartó tenyésztési programok vezetőinek nagy befolyása van továbbá arra, hogy milyen körülmények között kell tartani az állatokat.

Európa állatkertjeiben jelenleg 486 afrikai és ázsiai elefánt él, az Egyesült Államokban 489, Ausztráliában pedig 23. Japánban még tart az állomány felmérése.

Harald Schwammert már 2007-ben a Global Elephant Management Program koordinátorává választották, amelynek célja a természetvedélem valamint az oktatás és a kutatás támogatása, hogy biztosítani tudják a vadonban illetve az ember gondozásában élő elefántok túlélését.

Schwammer - egyetlen európaiként - tagja és elnöke az International Elephant Foundation igazgatótanácsának. A szervezetnek Kambodzsában, Kenyában, Sri Lankán, Ugandában, Indiában és Indonéziában vannak a fajok megőrzését célzó programjai.

Szintén a Schönbrunni Állatkert a székhelye az Európai Elefántgondozók és Menedzserek Egyesületének, amelynek 130 európai, ausztrál és amerikai tagja van.

0107 The bath of the elephant by QuimG.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wien24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr20965890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása