HTML

Wien

reklám

Friss topikok

Linkblog

A német kormány meg fogja menteni Ausztriát

2009.02.24. 19:36 theprett

A közép-európai bankszektornak és a pénzügyi válságnak Európában leginkább kiszolgáltatott Ausztriát "szinte biztos", hogy megmenti a német kormány, de eddigi kivételes helyzete súlyos hátránnyá válik - írja a Le Monde című francia napilap.

A mértékadó párizsi újság szerint Bécs éveken át a híd szerepét töltötte be Európa nyugati és keleti fele között, de ez a híres híd most összeomlani látszik: Ausztria ugyanis Európának a pénzügyi válságságtól legjobban sújtott országa lett. 

Az osztrák bankok 277 milliárd dollárt fektettek be Kelet-Európában, megelőzve Németországot és Olaszországot, amelyek külön-külön megközelítőleg 220 milliárd dollárt helyeztek ki a térségbe. Ha összevetjük ezeket az összegeket az országok GDP-jével, Ausztria sérülékenysége drámai, és maga az ország is óriási kockázatnak van kitéve, hívta fel a figyelmet a Le Monde.

Az osztrák bankok érdekeltségei Közép-Európában Ausztria GDP-jének hetven százalékát teszik ki. Ezután következik Belgium 33 százalékkal, Svédország 25 százaléklal és Görögország 20 százalékkal. 

"Ausztria nagy veszélyben van", szögezte le a Le Monde. A lap számítása szerint, ha az osztrák bankok 10 százalékot veszítenek a kelet-európai országoknak nyújtott kölcsönökön, az az ország GDP-jének 7 százalékos kárt jelent. Ha Közép-Európában hosszabb ideig tartó recesszió következik, akkor ez a veszteség meg is duplázódhat vagy háromszorozódhat. Az osztrák költségvetési hiány szerencsére alacsony, a GDP 1 százaléka alatt van. Az államadósság viszont a GDP 60 százaléka, ami elég magas, és a bankok növekedő veszteségével Bécsnek nem lesz más választása, mint az államadósság növelése. 

A lap szerint, ha az osztrák állam tényleg nehéz helyzetbe kerül, szinte biztos, hogy a német szomszéd segítségére lesz. A jelenlegi német koalíció "már kezdi pedzeni, hogy muszáj támogatni az euróövezet leggyengébb országait, mert összességében kevesebbe kerül most szolidárisnak lenni, mintsem hagyni a valutaunió bármelyik országát fizetésképtelenné válni". 

Ausztria valószínűleg kimászik a bajból, de eddigi kivételes helyzete súlyos hátránnyá válik. Mint a többi országban is, legyen szó kicsikről vagy nagyokról, az ártatlan adófizetőknek kell majd a korábban bőven dobott hitelek többéves bumeránghatásának pénzügyi következményeit állniuk - zárja írását a Le Monde.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wien24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr38963681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wiener 2009.02.24. 23:36:46

hogy lehettek ilyen faszok :(
esz nelkul adtak a kolcsont a sok soher magyarnak
süti beállítások módosítása