HTML

Wien

reklám

Friss topikok

Linkblog

Bécs az evolúció nyomában

2009.02.27. 10:31 theprett

Szimpóziumokkal és kiállításokkal emlékezik Charles Darwin születésének 200. évfordulójára az osztrák főváros. Középpontban az evolúciós elmélet és következményei.

Freud szerint az emberiséget története során háromszor bántották meg. Először, amikor felfedezték, hogy a Föld forog a Nap körül és nem mi állunk az univerzum középpontjában. A harmadik nagy sérelmet maga Freud okozta, amikor bebizonyította, hogy tudatunknak csak egy töredékét vagyunk képesek kontrollálni. A kettő között pedig ott volt Darwin, aki kutatásaival igazolta, hogy az embert nem Isten teremtette saját képére, hanem az állatvilágból származunk.

Az osztrák főváros egy éven át számos rendezvénnyel emlékezik meg a híres természettudós születésének 200. évfordulójáról. Külföldi és osztrák szakemberek szimpóziumok során járják körbe az evolúció témakörét.

Az Osztrák Tudományos Akadémia például a Bécsi Egyetemmel és a Wiener Vorlesungen-nel közösen március 3-tól négynapos szimpóziumra invitálja a szakembereket, hogy megvizsgálják, miként jelenik meg az evolúciós elmélet a különböző tudományágakban - a neurobiológiától a közgazdaságtanon át a művészettörténetig. De lesz szimpózium az alvás evolúciójáról vagy a növények adaptációs képességéről is.

A sort a Bécsi Egyetem teológia-tanszékének "Evolúciós elmélet és a Teremtés" című rendezvénye zárja 2010-ben.

Természetesen a város sem marad mentes az evolúciótól. Az "Úton Darwinnal" című kiállítás keretében júniustól a szemlélő maga is végigjárhatja Darwin utazását. A Természettudományi Múzeumtól indulva, a hirdetőoszlopok és City-Light-ok révén az érdeklődők megismerhetik a természettudós életét és munkásságát, elméleteit valamint hajóútját a Beagle-lel.

Az evolúció szellemi-kulturális aspektusai állnak a KünstlerHaus Wien szeptemberben nyíló tárlatának a középpontjában. A biológiai és a kulturális evolúció mechanizmusait szembeállítva harminc képzőművész fejti ki állásfoglalását "Alak és Forma", "Ember és Állat", "Rend és Fegyelem" témakörben.

"Darwin és az evolúció" a címe a Természettudományi Múzeum októbertől látható interaktív tárlatának, amely olyan kérdésekre keresi a választ mint "Az ember evolúciója - az evolúció célja az ember?" vagy "Ha az ember evolúciót játszik".

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wien24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr65969237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása