HTML

Wien

reklám

Friss topikok

Linkblog

Pert nyert a Bíróságon a "teniszütős légiutas"

2009.03.13. 08:49 theprett

A repülőgép fedélzetén tiltott tárgyak jegyzékére nem lehet hivatkozni magánszemélyekkel szemben, ha a jegyzéket nem tették közzé – ezt állapította meg keddi ítéletében az Európai Bíróság. A Bizottság az eset nyomán közzétette a tiltott tárgyak listáját, amelyen a mostani pert kiváltó teniszütő nem is szerepel.

Még 2005 szeptemberében történt, hogy egy Gottfried Heinrich nevű férfit a Bécs melletti schwechati reptér biztonsági ellenőrzésén megállítottak azzal, hogy kézipoggyásza teniszütőket tartalmaz, amelyek a közösségi szabályozás alapján állítólag a repülőgép fedélzetén tiltott tárgynak minősülnek. A férfi mindezek ellenére a teniszütőkkel a kézipoggyászában felszállt a repülőgépre, ám a biztonsági személyzet a gép elhagyására szólította fel az illetőt. Gottfried Heinrich az esetet követően Alsó-Ausztria tartomány független közigazgatási tanácsa előtt keresetet indított; az osztrák bíróság előzetes döntéshozatal céljából az Európai Bírósághoz fordult, és egyebek között arra kereste a választ, hogy a rendeletek, vagy azok részei rendelkezhetnek-e kötelező erővel akkor, ha az EU Hivatalos Lapjában nem hirdették ki őket.

Keddi ítéletében az Európai Bíróság úgy vélekedett, hogy az a közösségi jogszabály, amelyet nem hoznak nyilvánosságra a Hivatalos Lapban, nem róhat kötelezettséget a magánszemélyekre. Sőt, mi több, a közösségi intézmények által elfogadott jogi aktust sem lehet magánszemélyekkel szemben érvényesíteni, mielőtt azoknak lehetőségük lenne arra, hogy – a jogszabálynak a Hivatalos Lapban történő megfelelő közzététele révén – tudomást szerezzenek annak létéről. Hasonló elvek érvényesek azokra a nemzeti intézkedésekre is, melyek célja a közösségi jogszabályok végrehajtása.

A polgári légiközlekedés biztonsága területén közös szabályok létrehozásáról szóló 2320/2002/EK rendelet megtiltja bizonyos tárgyak felvitelét a repülőgépek fedélzetére. A jogszabály ezt általánosságban teszi egy, a rendelethez csatolt melléklet formájában. Ez a többi között megállapította, hogy mely tárgyak nem vihetők fel a repülőgép fedélzetére, melyek között szerepelnek az „ütőfegyverek: ólmosbot, bot, baseballütő, és hasonló tárgyak”. A rendelet azt is előírta, hogy egyes intézkedéseket tilos közzétenni, és csak a megfelelő hatóságok számára kell hozzáférhetővé tenni. A rendeletet és a mellékletét kihirdették.

2003 áprilisában a Bizottság elfogadta a 2002 rendelet végrehajtási rendeletét (622/2003/EK). A kérdéses intézkedéseket melléklet határozta meg: a 2002-es rendeletnek megfelelően ezt a mellékletet nem tették közzé, bár egy 2004. januári bizottsági sajtóközlemény nyújtott bizonyos tájékoztatást a listán szereplő tiltott tárgyakat illetően. Ezt a mellékletet számos alkalommal módosították, de soha nem tették közzé annak ellenére, hogy két módosító rendelet is hivatkozott a preambulumában annak a szükségességére, hogy az utasokat egyértelműen tájékoztassák a tiltott tárgyakra vonatkozó szabályokról.

A Bíróság egyebek között megállapította, hogy a tiltott tárgyak listája nem esik azon intézkedések és információk kategóriájába, melyeket titkosan kellene kezelni, és amelyeket nem lehet közzétenni a 2320/2002 rendelet égisze alatt. Így a Bizottság nem alkalmazhatja a titkosítási szabályt a listát módosító intézkedések esetében. Összességében a Bíróság úgy határozott: a repülőgép fedélzetén tiltott tárgyak jegyzékére nem lehet hivatkozni magánszemélyekkel szemben, ha a jegyzéket nem tették közzé.

Sarah Ludford liberális, brit EP-képviselő szerint a mostani ítélet a demokrácia és a nyitottság győzelme, és csapás a Bizottság és azon kormányok számára, melyek elfogadhatónak tartják a „kaffkai módszereket”. A képviselő szerint a Bíróság így egyetértett azokkal, akik nem tartják helyesnek, hogy 500 millió EU-polgártól úgy várják el a jogszabályok betartását, hogy ők maguk nem olvashatják el azokat.

A Bizottság az eset nyomán nyilvánosságra hozta azt a 11 tárgyat felsoroló listát, melyeket nem lehet a repülőgépek utasterébe bevinni. Ezek a következők: baseballütők, gumibotok, krikettütők, golfütők, hokiütők, kajak- és kenulapátok, gördeszkák, biliárddákó, horgászbot, harcművészeti felszerelés. A listán teniszütő nem szerepel. A brit Telegraph szerint azonban a BAA brit repülőtér üzemeltető vállalat szóvivője óva intett mindenkit attól, hogy ezentúl teniszütővel a kezében szálljon fel a gépre, mivel az nem felel meg a kézipoggyászok méretére vonatkozó előírásoknak, ezért a feladott csomagban van a helye.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wien24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr6999496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása