HTML

Wien

reklám

Friss topikok

Linkblog

Gasztronómia

2009.01.28. 12:36 theprett

A bécsi konyha ízei a sok hasonlóságot mutatnak a magyar konyha fogásaival. Köszönhető ez az összefonódott történelemnek. A fogásokat áttekintve elmondható, hogy a zöldség alapanyagokból készült ételek kisebb súllyal figyelhetők meg, jellemzőbbek a húsételek, valamint a krumpli sokrétű felhasználása. Jellegzetes bécsi ételeket minden fogásban találhatunk. A levesek közül kiemelkedik a Leberknödelsuppe (marhahúsleves, kicsi májgombócokkal) és a Frittatensuppe (petrezselyemmel és metélt palacsintatésztával készített húsleves). Tipikus főétel a Tafelspitz (főtt fartő Röstivel), a Wiener Schnitzel, a Gulash (mely a magyar konyhától eltérően erős marhapörköltet takar), Gefüllte Paprika (töltött paprika), Schweinbraten mit Semmelknödel (fűszeres sertéssült), Zwiebelrostbraten (sült hagymakarikával tálalt marhaszelet), Frankfurters (kolbászféleség), Bauernschmaus (különböző húsokból és gombócokból álló egytálétel), Erdäpfelgulasch (paprikáskrumpli), s végül de nem utolsó sorban Gefüllte Karlsbrust (töltött borjúborda). A főételeket végigtekintve elmondható, hogy tipikus szénhidrátbombát kaphatunk egy kiadós ebéd vagy vacsora után és még a legnagyobb étvágyúak, illetve ínyencek is megtalálhatják az ízlésüknek megfelelő fogást, mely elkalauzolja őket a gasztronómia világába, ugyanakkor kellemes jóllakottság érzést okoz. A bécsi cukrászdák legalább annyira híresek, mint a hangulatos vendéglők.
 

Ezek az erős hagyományokra visszatekintő cukrászdák kínálják a város leghíresebb tortáit, mint például a Dobos- vagy Sachertorta, Rehrücken (csokoládéval, mandulával megtűzdelt torta), Esterházy torta. A torták mellett megtalálhatóak a sütemények illetve egyéb ínyencségek is. Érdemes egy kávéházban vagy egy hangulatos cukrászdában kipróbálni a Guglhupf-ot (kuglófszerű édes sütemény), vagy a Mohr im Hemd-et (négerfánkot), valamint a Topfenknödel-t (túrógombóc gyümölcsökkel). A hazai édességek kedvelői megtalálhatják a Magyarországon is elterjedt, ám Bécs környékén is népszerű palacsintát, almás rétest vagy linzertortát. A híres épületek, múzeumok mellett érdemes egy kis kitérőt tenni a gasztronómia világába is és elmerülni az ízek kavalkádjában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wien24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr16908086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása