HTML

Wien

reklám

Friss topikok

Linkblog

Bécs menekül a váságból

2009.02.20. 11:27 theprett

Az osztrák főváros csaknem egymilliárd forintos plusz csomagról döntött, hogy felvértezze munkaerőpiacát a gazdasági válság hatásai ellen. A fiatalokra, az alapítványokra és a továbbképzésre fókuszálnak.


"Kifeszítettük a védőhálót a bécsi munkaerőpiac alatt" - foglalta össze a hétfőn elfogadott intézkedéscsomagot Renate Brauner városi gazdasági tanácsnok és Rudolf Hundstorfer munkaügyi miniszter.

Az osztrák fővárosban idén 33 millió euró plusz forrást mobilizálnak, hogy megvédjék a munkerőpiacot a gazdasági válság hatásaitól, "amelyeket még Bécs sem kerülhet el". Ebből 10 millió eurót Bécs Városa, 23 milliót pedig az AMS (Munkaerőpiaci Szolgálat) teremt elő. 2009-ben az osztrák fővárosnak összesen 358 millió euró áll ilyen célokra rendelkezésére, amiből 300 millió eurót az állam ad az AMS-en keresztül szétosztható támogatásokra. Ehhez jön a Bécsi Munkavállalók Alapjánál (waff) rendelkezésre álló 58 millió euró.

A most elfogadott plusz 33 millió eurós intézkedési csomag középpontjában a fiatalok, a munkaerőpiaci alapítványok és a dolgozók továbbképzése áll.
A Munkaerőpiaci Szolgálattal közösen 3.500-ról 3.750-re emelik azoknak a helyeknek a számát, amelyek olyan fiatalok számára biztosítanak megfelelő szakmai képzést, akiknek nincs gyakornoki helyük.

Olyan 18 és 25 év közötti fiatalok a célközönsége "Az én esélyem" elnevezésű intézkedésnek, akiknek semmiféle képzettsége sincs. Külön kategóriát képeznek ugyanakkor azok a fiatalok, akik például nem fejezték be az iskolát. Az ő számukra a szociális hivatallal, iskolákkal és iskolán kívüli intézményekkel karöltve igyekeznek majd ismét perspektívát mutatni a munkaerőpiacon.

Az új intézkedéscsomag másik nagy nyertesei a munkaerőpiaci alapítványok, amelyek az elbocsátások vagy a cég fizetésképtelensége miatt utcára került munkavállalóknak nyújtanak támogatást különböző feltételek mellett. Ezeknél háromszázról összesen ezerre növelik a támogatási helyek számát.

Annak érdekében, hogy az átmenetileg gyengélkedő cégek ne váljanak meg véglegesen alkalmazottaiktól, egy innovatív megoldást, a képzési szabadságot választhatják. Vagyis támogatást kapnak a waff-tól, ha felmondás helyett képzési szabadságra küldik őket, és befektetnek az át- vagy továbbképzésükbe.
 

Kartner Strabe by pensivelaw1.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wien24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr58954510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása