HTML

Wien

reklám

Friss topikok

Linkblog

Sacher-egy szelet történelem

2009.02.12. 17:00 theprett

A világ egyik legismertebb cukrászsüteménye a Sacher-torta, Franz Sacher remekműve. 1832 óta Bécs egyik specialitásának számít. Névadója volt az 1876-ban alapított bécsi Hotel Sacher-nek. 2009. február 13. és szeptember 14. között a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a torta és a hotel történetét mutatja be.

A Sacher-torta két réteg csokoládés tésztából áll, melyek közé egy réteg sárgabaracklekvárt kennek. Tetejét és oldalát étcsokoládéval vonják be, és mivel a bécsiek egymagában túl száraznak gondolták, hagyományosan tejszínhabbal szolgálják fel.

Franz Sacher 16 éves cukrászinas 1832-ben alkotta meg a süteményt Metternich herceg számára. Sok módja van a meggazdagodásnak, Franz Sacher-nek tortája segített ebben. Fia, Eduard 1876-ban alapította a Hotel Sacher-t, melynek védjegyévé vált a Sacher-torta. 1965-ig pereskedett a Demel és a Sacher-cukrászda, hiszen mind a ketten azonos néven árulták süteményüket. A döntés értelmében a hagyományos Sacher-torta a Sacher névhez kötődik, de Demel sem maradt torta nélkül. Demel Sacher-tortája annyiban különbözik az eredetitől, hogy a sárgabaracklekvár nem a közepén, hanem közvetlenül a bevonat alatt található.

Számos másolata készült már a híressé vált süteménynek, de 2009. február 13. és szeptember 14. között az eredetei Sacher-torta és a Hotel Sacher történetét ismerhetjük meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum jóvoltából.
 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://wien24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr39939348

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása