HTML

Wien

reklám

Friss topikok

Linkblog

Génmódosított növény: kell? Nem kell?

2009.02.10. 16:13 theprett

Felszólította az Európai Bizottság kedden Ausztriát, hogy vonja vissza azokat a rendelkezéseit, amelyek értelmében az ország területén nem szabad bizonyos, génjeikben módosított kukoricaféleségeket termeszteni.
 

Az Európai Unió tagországai roppant megosztottak a jobb terméseredmények és a kártevőkkel szembeni ellenállóképesség növelése érdekében módosított génszerkezetű növények (GMO) termesztésével és forgalmazásával kapcsolatban.

A tagállamok egy része és az Európai Bizottság az említett előnyök miatt támogatja ezeket a termékeket, míg egy másik csoport - benne Ausztria és Magyarország is - ellenzi termesztésüket, arra hivatkozva, hogy nem áll rendelkezésre elegendő tudományos adat, amely környezetvédelmi és egészségügyi szempontból kizárná a GMO-termékek kockázatait. Ausztria tíz éve tiltja a szóban forgó kukoricaféleségek termesztését, és másfél éve tudományos eredmények bemutatásával igyekezett igazolni fenntartásait Brüsszelnél.

Beadványában Bécs elsősorban eltérő agrárszerkezetére és a helyi környezeti adottságokra hivatkozott. Az unió élelmiszerbiztonsági ügynöksége azonban a bemutatott adatokat megvizsgálva decemberben úgy ítélte meg, hogy a jelenleg rendelkezésre álló tudományos tények nem támasztják alá az osztrák érvelést. Az ügynökség szerint "valószínűtlen", hogy a GMO-termékek káros egészségügyi vagy környezeti hatással járnának Ausztriában.

Az Európai Bizottság ez alapján kérte Ausztriát a tiltó záradékok eltörlésére. A brüsszeli felszólítás javaslat formájában az uniós tagországok kormányait képviselő tanács elé kerül.

corn by Sasakei.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wien24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr56934919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fingerbangs 2009.02.11. 23:45:15

a sok muanyag kajahoz kepest valoban elenyeszo lehet a kockazat, szoval engedelyezni kene
csak elobb azokat kene betiltani
süti beállítások módosítása